Χανιά

Κρήτη, Φραγκοκάστελο

Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων και απέχει 75 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά απο την πόλη Χανιά. Το φρούριο χτίστηκε από τους Ενετούς και οι εργασίες ανοικοδόμησης του ξεκίνησαν το 1371 ώσπου το 1374 ολοκληρώθηκε. Παρά το πέρασμα των αιώνων, έχει διατηρηθεί πολύ καλά στην άκρη μιας επίπεδης μικρής πεδιάδας με θέα το Λιβυκό Πέλαγος.

Το φρούριο αρχικά ονομαζόταν "Καστέλο Αγίου Νικήτα", καθώς πολύ κοντά του βρισκόταν η αρχαία πόλη "Νικήτα" με το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα που σώζεται από το 1371 έως σήμερα. Οι Σφακιανοί όμως έχοντας ταυτίσει τους Ενετούς με τους Φράγκους, άρχισαν να χρησιμοποιούν την ονομασία "Φραγκοκάστελο", που τελικά επικράτησε, ακόμα και μεταξύ Ενετών, οι οποίοι ονόμαζαν το φρούριο "Castel Franco".

Στη μορφή που σώζεται σήμερα, δεν διαφέρει πολύ από την αρχική μορφή του. Το φρούριο έχει κτιστεί με βάση την παλιά οχυρωματική αρχιτεκτονική και είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα με τέσσερις τετράγωνους πύργους, οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους με κατακόρυφα τείχη.

Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες εκτεταμένες ανακατασκευές στο φρούριο. Η πρώτη έγινε το 1593 και κράτησε ως το 1597. Έπειτα το 1645 κατά την διάρκεια των αγώνων με τους Τούρκους έγινε μια ακόμα ανακατασκευή του φρουρίου και η τελευταία έγινε κατά τον 19ο αιώνα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του φρουρίου ανακατασκευάστηκε από τον Μουσταφά Πασά κατά την διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869).

Το Φραγκοκάστελο διαθέτει δύο εισόδους. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στα νότια του φρουρίου και πάνω από αυτή βρίσκεται το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου (έμβλημα της Βενετικής Δημοκρατίας). Η δεύτερη είσοδος βρίσκεται στα ανατολικά του φρουρίου και είναι μικρότερη από την κύρια.

Το Φραγκοκάστελο είναι διάσημο εκτός από το φρούριο και για τους "Δροσουλίτες". Λέγεται πως στην παραλία κάτω από το φρούριο, εμφανίζονται οι "Δροσουλίτες" κάποιες μέρες του Μαΐου. Είναι φαντάσματα Κρητικών πολεμιστών που σκοτώθηκαν από τους Τούρκους στις 17 Μαΐου 1828 κατά την υπεράσπιση του φρουρίου Φραγκοκάστελου. Σύμφωνα με το θρύλο, έμειναν άταφοι ώσπου ο άνεμος μετέφερε άμμο από την παραλία που βρίσκεται κάτω από το φρούριο και σκέπασε τα σώματά τους. Έτσι, κάποιες χρονιές στα μέσα Μαΐου κατά την πρωινή δροσούλα (εξού και το όνομά τους: Δροσουλίτες), όταν επικρατεί άπνοια, εμφανίζονται οι ανθρωπόμορφες αυτές μαυροντυμένες σκιές, είτε πάνω σε άλογα είτε πεζοί, να κατευθύνονται προς το Φραγκοκάστελο και έπειτα να χάνονται στη θάλασσα.

Η περιοχή όμως, εκτός από το φρούριο και τους "Δροσουλίτες" είναι γνωστή και για την μεγάλη αμμουδερή παραλία που βρίσκεται μπροστά από το φρούριο, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στα τυρκουάζ ρηχά νερά της!

creterentcars

Φωτογραφίες

146.jpg
1366577237.jpg
1366577385.jpg

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Χανίων, crete rent a car

Πόλεις - Χωριά