Πληροφορίες για την Κρήτη

Κρήτη Γενικές Πληροφορίες

content image

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο της ανατολικής Μεσογείου με έκταση 8.336 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποτελείται από τέσσερις νομούς οι οποίοι είναι οι εξής: Νομός Ηρακλείου, Νομός Λασιθίου, Νομός Χανίων και Νομός Ρεθύμνου.

Ίχνη ανθρώπινης ζωής στην Κρήτη εμφανίστηκαν γύρω στο 7.000π.Χ δηλαδή κατά την Νεολιθική εποχή. Παρόλα αυτά όμως, η πρώτη γνωστή ανά τον κόσμο περίοδος που αφορά την Κρήτη, είναι η περίοδος του Μινωϊκού Πολιτισμού, ενός από τους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης, κατά την εποχή του Χαλκού (2.600 π.Χ έως το 1.100 π.Χ.).

Η μεγαλόνησος βρίσκεται γεωγραφικά στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών, είναι δηλαδή σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική καθώς απέχει περίπου το ίδιο και απο τις τρείς ηπείρους. Για το λόγο αυτό, κατά το παρελθόν αποτελούσε μήλον της έριδος για τους διάφορους κατακτητές.

Απο την Κρήτη πέρασαν πολλοί και διαφορετικοί λαοί προκειμένου να την κατακτήσουν. Η Κρήτη τέλεσε υπο Ρωμαϊκή κατοχή το 67π.Χ – 330μ.Χ. Επίσης βρέθηκε υπό την κατοχή των Αράβων κατά το 824-961μ.Χ ,αλλά και των Βενετών (1204-1669μ.Χ), καθώς και των Τούρκων κατακτητών. Η διάρκεια της Τουρκικής κατοχής του νησιού ήταν και η πιο μεγάλη, καθώς διήρκησε απο το 1669 έως το 1898μ.Χ. Τέλος κατά τα νεότερα χρόνια, το νησί καταλήφθηκε απο Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βενετοί μετά το πέρασμα τους άφησαν πίσω τους μνημεία που διατηρούνται έως και σήμερα, όπως το επιβλητικό φρούριο «Κούλες» στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Όσον αφορά την ονομασία της, υπάρχουν διάφοροι μύθοι για το πως πήρε το όνομά της η Κρήτη μας, όμως κάποιοι επικρατούν των υπολοίπων. Καταρχάς λέγεται ότι η Κρήτη ονομαζόταν αρχικά «Ιδαία» και ο Δίας την μετονόμασε σε Κρήτη για χάρη της γυναίκας του που ονομαζόταν έτσι και η οποία ήταν κόρη ενός από τους Κουρήτες(οι πρώτοι Κρήτες). Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι μία από τις νύμφες των Εσπεριδών ονομαζόταν Κρήτη και έτσι ονομάστηκε «Κρήτη» το νησί μας. Τέλος αναφέρεται ακόμα, ότι η μεγαλόνησος ονομάστηκε έτσι λόγω του γιού του Δία και της Ιδαίας νύμφης, ο οποίος ονομαζόταν «Κρήτας», πληροφορία που την αντλούμε απο τον Όμηρο.

Η Κρήτη είναι ένα ορεινό νησί ως επι το πλείστον, αλλά διαθέτει και πολύ εύφορες πεδιάδες. Τα ψηλότερα βουνά της Κρήτης είναι καταρχάς τα Λευκά Όρη (2.454μ.), η Οροσειρά Ίδη / Ψηλορείτης (2.456μ.), το Όρος Δίκτη (2.147μ.) και τέλος τα «Όρη Σητείας» (1.476μ.).

Ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο απο το \"Stop\" Rent a car in Crete θα μπορούσατε να επισκεφθείτε την ενδοχώρα της Κρήτης με τα πολύ εύφορα οροπέδια της, και να τα εξερευνήσετε με άνεση και ασφάλεια. Τα σημαντικότερα οροπέδια της Κρήτης είναι το Οροπέδιο Ομαλού στα Χανιά, το Οροπέδιο Λασιθίου με την εντυπωσιακή παρουσία των ανεμόμυλων στο Νομό Λασιθίου και το «Οροπέδιο της Νίδας» το οποίο βρίσκεται στο Όρος Ψηλορείτη.

Η Κρήτη όμως διαθέτει και σπήλαια, όπως το «Δικταίον Άντρο» στο οποίο λέγεται ότι γεννήθηκε ο Δίας βάση της μυθολογίας και το οποίο βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου. Επίσης το «Ιδαίον Άντρο» στο οποίο φημολογείται οτι εκεί ανατράφηκε ο Δίας, καθώς και το «Κρόνιο» σπήλαιο στο οποίο η μυθολογία αναφέρει ότι διέμενε ο θεός Κρόνος και το οποίο και αυτό βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Η γεννέτηρα λοιπόν του Δία, πέρα από αυτούς τους μαγευτικούς προορισμούς της, εκπλήσσει τον επισκέπτη της και με τα φαράγγια της που αποτελούν τοπία απείρου κάλους. Ένα από τα πιο φημισμένα είναι το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά, και το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Επίσης από τα πιό γνωστά της Κρήτης είναι και το «Κουρταλιώτικο» φαράγγι στο Ρεθυμνο καθώς και το φαράγγι «Των Νεκρών» στην κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου.

Η Κρήτη όμως πέρα από τα βουνά, τα οροπέδια, τα φαράγγια και τα μαγευτικά της σπήλαια, διαθέτει ένα μοναδικό μεσογειακό κλίμα, με αρκετά ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, για το λόγο αυτό αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο. Έντονες βροχοπτώσεις παρατηρούνται κυρίως στα δυτικά του νησιού και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατούν θερμοκρασίες που φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, οι οποίοι όμως αυξάνονται στα νότια του νησιού. Το νησί έχει αρκετή υγρασία ανάλογα την απόστασή μας απο την θάλασσα, πράγμα όμως που επιτρέπει την καλλιέργεια τροπικών φυτών όπως οι μπανανιές, αλλά και πολλών άλλων που ευδοκιμούν στο κλίμα αυτό (αβοκάντο, μάνγκο και όχι μόνο...!.

Αυτός όμως ο ευλογημένος τόπος διαθέτει και πλούσια χλωρίδα καθώς και πανίδα. Ξακουστά παντού, όσον αφορά την χλωρίδα, είναι τα βότανα της Κρήτης. Πέρα όμως από τα βότανα, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά βρώσιμα είδη φυτών που κατατάσονται στην εξαιρετική κρητική διατροφή η οποία έχει ως βάση της το κρητικό ελαιόλαδι, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά αλλά και το υπέροχο κρητικό κρασί.

Επίσης, σπάνια είδη ορχιδέας και τουλίπας φυτρώνουν στα εύφορα εδάφη της Κρήτης. Υπάρχουν όμως και δέντρα τα οποία ριζόνουν και αναπτύσσονται μόνο στα δικά της γόνιμα χώματα και πολλά από αυτά είναι και αιωνόβια όπως για παράδειγμα οι ελιές και τα πλατάνια.

Τώρα όσον αφορά την πανίδα της Κρήτης είναι και αυτή πολύ πλούσια! Στα ορεινά μέρη της Κρήτης ζεί ο «κρητικός αίγαγρος» το γνωστό μας σε όλους «κρι-κρι». Επίσης στην πανίδα της εντάσσονται ο «κρητικός αγριόγατος» η «κρητική νιφίτσα» , ο «άρκαλος» (ασβός), ο «κρητικός ιχνηλάτης» (ο οποίος ανήκει στην ράτσα των κυνηγετικών σκυλιών με ιστορία πάνω από 4000 χρόνια πριν), αλλά και πολλά άλλα θηλαστικά όπως τα «γεωργαλίδικα άλογα» της Κρήτης τα οποία ανήκουν στο αρχαιότερο είδος αλόγων που εμφανίστηκε στην Ευρώπη.

Στα νερά της Κρήτης όμως, φιλοξενούνται και θαλάσσια θηλαστικά, όπως διάφορα είδη δελφινιών, φαλαινών και ψαριών καθώς και δύο πολύ σημαντικά είδη προς εξαφάνιση, οι χελώνες caretta caretta, καθώς και η μεσογειακή φώκια «μονάχους μονάχους». Τέλος, στην Κρήτη ζούν και αναπαράγωνται σπάνια αρπακτικά πουλιά, κυρίως στα ορεινά μέρη του νησιού, όπως ο γυπαετός και ο χρυσαετός, τα οποία ανήκουν και αυτά στην πλούσια πανίδα της!

Πέρα όμως από την γεωμορφολογία της, η Κρήτη μεταξύ άλλων ξεχωρίζει για τον πολιτισμό της! Ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της είναι η Κρητική Διάλεκτος, η οποία είναι το μακροβιότερο είδος διαλέκτου στον Ελλαδικό χώρο. Χαρακτηριστικό της διαλέκτου αυτής είναι οι περίφημες Κρητικές Μαντινάδες. Επιπλέον, η μουσική της Κρήτης καθώς και οι παραδοσιακοί χοροί της αποτελούν αναπόστατο κομμάτι του πολιτισμού της. Παραδοσιακό όργανο της Κρήτης είναι η λύρα και υπάρχει στη ζωή των κρητικών και στις λύπες τους αλλά και στις χαρές τους! Όμως και οι παραδοσιακοί χοροί της, όπως ο Σιγανός, ο Πεντοζάλης, ο Χανιώτης, η Σούστα και ο Μαλεβιζιώτης που ίσως να μην είναι σε όλους μας γνωστοί, έχουν θέσει και εκείνοι το δικό τους λυθαράκι στον πολιτισμό της.

Ένα ακόμα πολύ σπουδαίο κομμάτι του κρητικού πολιτισμού αποτελεί και η Λογοτεχνία. Σημαντικοί Κρήτες εκπρόσωποι της, υπήρξαν ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο οποίος έγραψε τον γνωστό σε όλους Ερωτόκριτο κατά τον 17ο αιώνα, αλλά και ο πολύ σημαντικός κρητικός λογοτέχνης και συγγραφέας, ξακουστός ανά τον κόσμο, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος είχε προταθεί για τρία Νομπελ λογοτεχνίας κατά τον 20ο αιώνα.

Τέλος, αξιοσημείωτο κομμάτι του πολιτισμού της Κρήτης, το οποίο υπάγεται και αυτό στις τέχνες (όπως και η λογοτεχνία), είναι η Ζωγραφική. Ξακουστός ανά τον κόσμο, εκπρόσωπος της, κατά την περίοδο της Αναγέννησης, ο κρητικός Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο γνωστός σε όλους μας El Greco. Που γεννήθηκε στο χωριό Φόδελε 22 Κμ δυτικά της πόλης του Ηρακλείου και 25 ΚΜ απο το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζακης.

Η νήσος Κρήτη λοιπόν καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κατονομάζεται ως, Κρήτη μου όμορφο νησί, κλειδί του παραδείσου, στο ομώνυμο κρητικό τραγούδι! Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα μπορούσατε να οδηγήσετε και να εξερευνήσετε το νησί, ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο από το "Stop" Crete rent a car και να επισκεφθείτε τα αξιοθαύμαστα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Κρήτης, καθώς και την κρητική φύση με τα διάσπαρτα παραδοσιακά χωριουδάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε την κρητική φιλοξενία.

creterentcars

Κρήτη, Νομός Χανίων, crete rent a car

crete prefecture

Κρήτη Νομός Χανίων. Ο δυτικότερος νομός της Κρήτης

   Περισσότερα

Κρήτη, Νομός Ρεθύμνου, rent a car crete

crete prefecture

Νομός Ρεθύμνου οι πληροφορίες του επισκέπτη

   Περισσότερα

Κρήτη, Νομός Ηρακλείου

crete prefecture

Επισκευτήτε την κρήτη ξεκινώντας με προτάσεις και περιγραφές απο το creterentcars

   Περισσότερα

Κρήτη, Νομός Λασιθίου ή Αγίου Νικολάου

crete prefecture

Προτάσεις για επίσκεψη εντός του νομού Λασιθίου κατά την παραμονή στην Κρήτη.

   Περισσότερα