Χανιά

Κρήτη, Οροπέδιο Ασκύφου

Το οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια των Χανίων σε υψόμετρο 730 μέτρων περίπου. Περιβάλλεται από ψηλά άγρια βουνά (Λευκά Όρη) που κρύβουν μέσα τους την εύφορη πεδιάδα του οροπεδίου, η οποία μοιάζει με μεγάλο κύπελλο. Λόγω του σχήματος του πιστεύεται ότι πήρε το οροπέδιο το όνομα του, από την παράφραση της αρχαίας ελληνικής λέξης "σκύφος" που σημαίνει κύπελλο. Το οροπέδιο πιστεύεται πως κάποτε, πριν από πάρα πολλά χρόνια ήταν λίμνη.

Το οροπέδιο Ασκύφου έπαιξε σπουδαίο ρόλο στις επαναστάσεις κατά των Τούρκων. Το 1821 πραγματοποιήθηκε μεγάλη μάχη εκεί ανάμεσα στους Σφακιανούς και τους Τούρκους και νίκησαν οι πρώτοι. Όμως δύο χρόνια αργότερα, το 1823 το Ασκύφου με τους οικισμούς του καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά από τον Χουσεΐν Μπέη. Ένα από τα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε στο Ασκύφου, το οποίο αποτελεί απομεινάρι της εποχής εκείνης, είναι δύο ερείπια φρουρίων που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου στα βορειοανατολικά του οροπεδίου (πολύ κοντά στο χωριό Γωνί), τα οποία τα έχτισαν οι Τούρκοι για να ελέγχουν το πέρασμα προς τα Σφακιά, καθώς η περιοχή του Ασκύφου είναι ο μοναδικός δρόμος που ενώνει τις βόρειες ακτές, από τον κόλπο της Σούδας, με τα Σφακιά και τη νότια θάλασσα.

Στο οροπέδιο υπάρχουν τέσσερα γραφικά χωριουδάκια χτισμένα περιμετρικά γύρω του (Αμμουδάρι, Γωνί, Πετρές, Καρές). Στο χωριό Καρές αξίζει να επισκεφθείτε το ιδιωτικό Πολεμικό Μουσείο του κ. Γεώργιου Χατζηδάκη, που από μικρό παιδί άρχισε να συλλέγει απομεινάρια πολέμων, κυρίως από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο μουσείο θα δείτε όπλα, βόμβες, σπαθιά, τμήματα πολεμικών αεροπλάνων και άλλο πολεμικό υλικό. Το χωρίο Αμμουδάρι που είναι και το μεγαλύτερο, είναι το πιο οργανωμένο από τα υπόλοιπα χωριουδάκια του οροπεδίου, με καφενεδάκια που σερβίρουν πεντανόστιμα φαγητά, επίσης μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, βενζινάδικο κ.α.

Για να επισκεφθείτε το οροπέδιο πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο που ξεκινά από το χωριό "Βρύσες", το οποίο βρίσκεται πάνω στον βόρειο οδικό άξονα Χανίων προς Σούδα. Ο δρόμος όμως προς το Ασκύφου είναι ανηφορικός και με αρκετές στροφές. Για το λόγο αυτό μπορούσατε να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από το Crete Rent a car, που μπορεί να σας εξυπηρετήσει άμεσα από το λιμάνι της Σούδας και να επισκεφθείτε το οροπέδιο Ασκύφου με ασφάλεια και άνεση.

creterentcars

Φωτογραφίες

149.jpg
1366925412.jpg
1366925588.jpg

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Χανίων, crete rent a car

Πόλεις - Χωριά