Χανιά

Κρήτη, Λισσός, Αρχαιότητες και παραλία

Η Λισσός υπήρξε σπουδαία πόλη στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα με δικό της λιμάνι το οποίο αποτελούσε ένα από τα δύο λιμάνια της δωρικής πόλης Έλυρος. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης σώζονται ανάμεσα στην Παλιόχωρα και στη Σούγια. Η Λισσός βρίσκεται στον όρμο του Άι-Κυρκού, μέσα σε μία καταπράσινη κοιλάδα και απέχει 71 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων και 3 χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Σούγια.

Η αρχαία Λισσός άκμασε κατά την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή και την Ά Βυζαντινή περίοδο, ώσπου καταστράφηκε από τους Άραβες. Η πόλη της Λισσού είχε πλουτίσει από το εμπόριο και το ψάρεμα και έκοβε δικό της χρυσό νόμισμα, που από την μια όψη απεικονιζόταν η θεά Άρτεμις και από την άλλη ένα δελφίνι και η λέξη "ΛΙΣΙΩΝ".

Η αρχαία αυτή πόλη ήταν γνωστή για το περίφημο Ασκληπιείο της, που χάρη στο ιαματικό νερό της πηγής που υπήρχε στην περιοχή, υπήρξε σημαντικό κέντρο υδροθεραπείας, όπου έρχονταν ασθενείς από όλα τα μέρη της Κρήτης για να θεραπευτούν.

Το Ασκληπιείο καταστράφηκε από πολύ ισχυρό σεισμό, όμως σώζεται το ψηφιδωτό του πάτωμα, στο οποίο απεικονίζονται ζώα και γεωμετρικά σχήματα. Στην Λισσό βρέθηκαν τα αγάλματα του Ασκληπιού, της θεάς Υγείας και του Πλούτωνα, τα οποία σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπως και άλλα είκοσι αγάλματα που βρέθηκαν στην περιοχή αυτή το 1957. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης πολλά λατρευτικά γλυπτά και αναθήματα που σήμερα φυλάσσονται στα Αρχαιολογικά Μουσεία του Ηρακλείου και των Χανίων.

Αν κάνετε έναν περίπατο στην κοιλάδα της αρχαίας αυτής πόλης, θα δείτε διάσπαρτα αρχαία απομεινάρια της πόλης, όπως το Ρωμαϊκό νεκροταφείο με τους καμαροσκέπαστους τάφους, τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου, τα ερείπια του υδραγωγείου της πόλης, ερείπια κάποιων παλαιοχριστιανικών βασιλικών, καθώς επίσης και τις εγκαταστάσεις των λουτρών της πόλης, αλλά και διάσπαρτα κιονόκρανα. Από τα παραπάνω βεβαιώνεται ο πλούτος και η σημασία που είχε η πόλη της Λισσού και το Ασκληπιείο της κατά την αρχαιότητα.

Η πρόσβαση στην Λισσό γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με καραβάκι από τη Σούγια, είτε με πεζοπορία από μονοπάτι που ξεκινά από τη Σούγια. Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι περίπου 90-120 λεπτά.

Η Λισσός διαθέτει και μια πανέμορφη γραφική παραλία, με χοντρό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά όπου μπορείτε να χαρείτε το μπάνιο σας κατά την επίσκεψή σας στην περιοχή της αρχαίας Λισσού.

creterentcars

Φωτογραφίες

148.jpg
1366586756.jpg
1366586879.jpg

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Χανίων, crete rent a car

Πόλεις - Χωριά