Ηράκλειο

Χερσόνησος, Κρήτη

Η Χερσόνησος είναι το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο τουριστικό θέρετρο της Κρήτης. Πριν από αρκετά χρόνια ήταν ένα ψαροχώρι με μικρό λιμάνι που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ψαράδων της γύρω περιοχής. Αργότερα όμως το ψαροχώρι αυτό αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς, λόγω του τουρισμού, σε μία μικρή πόλη με μεγαλύτερο λιμάνι. Έτσι, η Χερσόνησος πλέον αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό που απέχει μόλις 26 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Κατά μήκος της Χερσονήσου υπάρχουν κάποιοι μικροί γραφικοί κολπίσκοι ("Λιμανάκια") δυτικά του λιμανιού της, μια μεγάλη παραλία ανατολικά από το λιμάνι της, καθώς και κάποιοι μικροί κόλποι στην ανατολική πλευρά της, κυρίως μπροστά από ξενοδοχεία. Θα μπορούσατε να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από το Crete rent a car και να ανακαλύψετε την περιοχή!

Ξεκινώντας από τα δυτικά, τα λεγόμενα "Λιμανάκια" είναι οι πιο ήρεμες παραλίες της Χερσονήσου. Είναι συνεχόμενοι κόλποι που ξεκινούν από την περιοχή του "Ακρωτηρίου Σαραντάρι" και φτάνουν λίγο πριν το λιμάνι της Χερσονήσου, στο λόφο "Καστρί", από όπου ξεκινάει η κυρίως πόλη της Χερσονήσου.

Η δυτικότερη πλευρά του Ακρωτηρίου Σαραντάρι είναι σαν αποβάθρα και όχι σαν μία συνηθισμένη παραλία, καθώς αποτελείται από έναν επίπεδο βράχο από τον οποίο μπορείτε να βουτήξετε στην θάλασσα. Ακριβώς από πάνω του βρίσκεται μια σκάλα που οδηγεί πάνω σε έναν μικρό λόφο όπου βρίσκεται το μικρό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Ακριβώς δίπλα από την ακτή της "αποβάθρας", στη βάση του ακρωτηρίου, βρίσκεται μια μικρή πανέμορφη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και άσπρη άμμο, που κρύβεται μέσα στους βράχους. Η πρόσβαση όμως στην παραλία αυτή είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να κατεβείτε με προσοχή ένα δύσβατο σημείο ή να φτάσετε εκεί με σκάφος. Για το λόγο αυτό η παραλία αυτή δεν κατακλύζεται από πολύ κόσμο.

Αμέσως μετά από την παραλία αυτή, προς τα ανατολικά, βρίσκεται ανάμεσα σε ψηλούς βράχους μια παραλία γυμνιστών. Η παραλία αυτή έχει ψιλή άσπρη άμμο, αλλά και βράχια και τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα. Η πρόσβαση σε αυτή την παραλία γίνεται με μια αρκετά δύσκολη κατάβαση από χωματόδρομο που οδηγεί στην παραλία, είτε αν περπατήσετε από την ακτή του "Σαραντάρη" πλάι στο κύμα. Η παραλία "Σαραντάρη" που ακολουθεί, αμέσως μετά την παραλία των γυμνιστών προς τα ανατολικά, είναι μία αρκετά μεγάλη παραλία με άσπρη άμμο μέσα και έξω από το νερό και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα ρηχά νερά. Η πρόσβαση στην παραλία αυτή είναι πολύ εύκολη, καθώς υπάρχει ένα κατηφορικό μονοπάτι, από βραχώδεις φυσικά σκαλοπάτια, που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο που καταλήγει στην παραλία. Η παραλία αυτή είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Επίσης διαθέτει ένα μικρό αναψυκτήριο.

Μετά την παραλία αυτή, βρίσκεται η επονομαζόμενη παραλία "Γιοφύρι", την οποία θα την αναγνωρίσετε καθώς πίσω της ορθώνεται ένας ψηλός τοίχος. Τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα με λευκή άμμο και πιο βαθειά υπάρχουν κάποιες λείες πλάκες. Στην παραλία υπάρχουν ομπρέλες ξαπλώστρες, καθώς και παροχές για θαλάσσια αθλήματα.

Ανατολικότερα από την παραλία "Γιοφύρι", κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, υπάρχουν μικρά γραφικά κολπάκια τα οποία περιβάλλονται από λευκούς βράχους με άσπρη χοντρή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Μετά τον τελευταίο από αυτούς τους κολπίσκους, στο σημείο όπου ο δρόμος κόβεται κάθετα προς την ακτή, ξεκινάει η πλατιά παραλία μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, η οποία φτάνει έως το λιμάνι της Χερσονήσου στο λόφο "Καστρί". Η παραλία αυτή είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, παροχές για θαλάσσια αθλήματα, καθώς και αθλήματα πάνω στην άμμο! Για να έχετε πρόσβαση σε αυτή την παραλία πρέπει να περπατήσετε πλάι στο κύμα από την προηγούμενη παραλία ώστε να φτάσετε εκεί. Μετά το τέλος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ο δρόμος ξαναεμφανίζεται και είναι γεμάτος παραλιακά μαγαζάκια, καφέ και εστιατόρια.

Όσο κατευθύνεστε ανατολικότερα προς το λιμάνι, ο συνωστισμός αυξάνετε. Η παραλία που βρίσκεται πριν το λιμάνι στα δυτικά, είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, παροχές για θαλάσσια αθλήματα. Τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και σε πολλά σημεία υπάρχουν πλάκες καθώς μπαίνετε στο νερό. Πάνω ακριβώς από την παραλία, στον παραλιακό δρόμο, υπάρχουν κάθε λογής μαγαζάκια για κάθε σας ανάγκη. Η παραλία αυτή είναι ευάλωτη σε ανέμους.

Ανατολικά από το λιμάνι βρίσκονται οι πιο πολυσύχναστες παραλίες της Χερσονήσου. Η πρώτη που θα συναντήσετε είναι μια μακρόστενη παραλία με άμμο, κάτω από τα μπαράκια, τις καφετέριες και τα εστιατόρια του παραλιακού δρόμου. Συνήθως επικρατεί πολύ φασαρία και συνωστισμός. Η παραλία αυτή είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Μετά το τέλος της παραλίας αυτής, προς την ανατολή, θα συναντήσετε κάποιους μικρούς κολπίσκους με άμμο και ρηχά νερά, οι οποίο βρίσκονται ως επί το πλείστον μπροστά από ξενοδοχεία. Αν προχωρήσετε ακόμη ανατολικότερα, θα συναντήσετε τις παραλίες ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, οι οποίες έχουν ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Στις παραλίες αυτές επικρατεί πολύ φασαρία και κοσμοσυρροή.

Αν συνεχίσετε ακόμα ανατολικότερα προς το τέλος της πόλης, θα συναντήσετε τις παραλίες της ανατολικής Χερσονήσου με τους μικρούς κολπίσκους, στους οποίους επικρατεί ηρεμία σε σχέση με τις προηγούμενες παραλίες. Οι παραλίες αυτές αν και είναι μικρές είναι πολύ γραφικές, διότι εναλλάσσουν την ψιλή άμμο με άσπρα βότσαλα και τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και γαλανά. Το τοπίο μαγεύει κάθε επισκέπτη! Μία από τις μικρές αυτές παραλίες είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και παροχές για θαλάσσια αθλήματα καθώς ακριβώς από πάνω της βρίσκεται ένα ξενοδοχείο. Τα νερά στα κολπάκια αυτά είναι συνήθως ήρεμα καθώς προστατεύονται από βράχους που τα αγκαλιάζουν

creterentcars

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Ηρακλείου