Ηράκλειο

Κρήτη, Aγιοφάραγγο

Η μαγευτική παραλία του Αγιοφάραγγου βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στην έξοδο του Φαραγγιού των Αγίων (Αγιοφάραγγο). Το φαράγγι ονομάστηκε έτσι λόγω του ότι εκεί διέμεναν πολλοί ασκητές ερημίτες, απομονωμένοι σε σπηλιές. Από το φαράγγι αυτό πήρε το όνομα της και η παραλία.

Για να προσεγγίσετε την παραλία θα πρέπει να διασχίσετε το φαράγγι με τα πόδια για περίπου 30 λεπτά πεζοπορία ή να πάρετε καΐκι από τους Καλούς Λιμένες ή από τα Μάταλα.

Για να φτάσετε στην είσοδο του Φαραγγιού ώστε να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας, θα μπορούσατε να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από το Crete rent a car και να οδηγήσετε από Ηράκλειο προς Μεσαρά, να περάσετε το χωριό "Σίβας" και να κατηφορίσετε προς τη "Μονή Οδηγήτριας". Εκεί ξεκινά ένας χωμάτινος δρόμος (πρέπει να ακολουθήσετε την αριστερή διακλάδωση) που οδηγεί στους "Καλούς Λιμένες". Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω (4 για την ακρίβεια) πρέπει να στρίψετε δεξιά και να συνεχίσετε την πορεία σας έως ότου φτάσετε σε αδιέξοδο σημείο. Εκεί μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας και να ξεκινήσετε την πεζοπορία.

Στην διαδρομή θα αντικρίσετε πολλές σπηλιές στις οποίες κατοικούσαν οι ερημίτες, καθώς και τον Ναό του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι (περίπου 250 μέτρα πριν την παραλία), ο οποίος χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου υπάρχει πηγάδι με πόσιμο νερό. Είναι μια καταπληκτική διαδρομή μέσα στους κάθετους βράχους του φαραγγιού και την άγρια φύση. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!

Στην έξοδο του Αγιοφάραγγου θα αντικρίσετε την μικρή πανέμορφη παραλία με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά που γύρω της υψώνονται μεγάλοι απόκρημνοι βράχοι. Η παραλία έχει μεγάλα βότσαλα και ήρεμα νερά συνήθως καθώς την προστατεύουν οι βράχοι που την περιβάλλουν, οι οποίοι δημιουργούν έναν μικρό κολπίσκο.

reterentcars

Φωτογραφίες

132.jpg

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Ηρακλείου