Ηράκλειο

Κρήτη, Παλάτι Κνωσσού

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού απέχει 5 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Θα μπορούσατε να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο απο το crete rent a car "Stop" για να επισκεφθείτε το Μινωϊκό ανάκτορο το οποίο είναι ένας απο τους πιο διάσημους προορισμούς όταν κάποιος επισκέπτεται πρώτη φορά το Ηράκλειο.

Το παλάτι της Κνωσσού αποτελεί το πιο σημαντικό Μινωϊκό ανάκτορο της Κρήτης. Το ανάκτορο αυτό το οποίο αποτελούσε την κατοικία του Μίνωα, βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης του Ηρακλείου, στην κοιλάδα του αρχαίου ποταμού Καιράτου, στην δυτική του όχθη.

Η Κνωσσός πρωτοκατοικήθηκε κατά την Νεολιθική εποχή. Γύρω στο 1900 π.Χ δημιουργήθηκε το πρώτο ανάκτορο, πολυτελέστατο, χτισμένο γύρω από τη μεγάλη κεντρική αυλή και το οποίο διέθεται πολλές αποθήκες, χώρους λατρείας, εργαστήρια κτλ. Γύρω απο το ανάκτορο ήταν δομημένη η πόλη, χωρις καμία οχύρωση. Το ανάκτορο όμως αυτό καταστράφηκε από έναν ισχυρό σεισμό περίπου το 1700 π.Χ.

Παρόλα αυτά, πολύ σύντομα ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του δέυτερου ανακτόρου, το οποίο ήταν πολύ λαμπρότερο και ακόμα πιο ευρύχωρο από το πρώτο. Το νέο ανάκτορο κτίστηκε πάλι στην ίδια θέση του παλαιού. Όμως και αυτό καταστράφηκε από έναν ισχυρό σεισμό που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστίου της Σαντορίνης γύρω στο 1600 π.Χ. Τα ερείπια του τελευταίου αυτού ανακτόρου είναι αυτά που σώζονται έως τις μέρες μας και τα οποία έχουν υποστεί πολλές προσθήκες καθώς και μεταβολές.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα το ανάκτορο ξαναχτίστηκε από την αρχή. Όμως και αυτό το παλάτι είχε την ίδια τύχη με τα προηγούμενα, καθώς και αυτό καταστράφηκε είτε από φυσική καταστροφή είτε από επίθεση εισβολέων γύρω στο 1450 π.Χ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο ανάκτορο της Κνωσσού πρίν την καταστροφή του 1450 π.Χ, είχε έκταση περίπου 22.000τ.μ και διέθεται πάνω απο 1.300 δωμάτια κατανεμημένα σε πέντε ορόφους, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με διαδρόμους, πράγμα που η οργάνωση του αυτή γέννησε το μύθο του «λαβύρινθου». Το παλάτι εκτιμάται οτι ήταν δύο φορές μεγαλύτερο απο τα ανάκτορα της Φαιστού και των Μαλίων, καθώς και τρείς φορές μεγαλύτερο απο το ανάκτορο της Ζάκρου.

Γενικότερα, ο Μινωικός πολιτισμός άκμασε απο το 1700 π.Χ έως το 1450 π.Χ, με άλλα λόγια, κατά την περίοδο του Χαλκού στην Κρήτη. Κατά την περίοδο του δεύτερου ανακτόρου, ο Μινωϊκός πολιτισμός έφτασε στο απόγειό του και διατηρήθηκε για τρείς αιώνες μέχρι την οριστική καταστροφή του γύρω στο 1450 π.Χ.

Ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο απο το crete rent a car, θα μπορούσατε να επισκεφθείτε μετά την ξενάγησή σας στο ανάκτορο της Κνωσσού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν όλος ο Μινωϊκός πολιτισμός, έτσι ώστε να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική άποψη για τον ξακουστό αυτό πολιτισμό.

creterentcars

Φωτογραφίες

59.jpg
1361274858.jpg
1362141228.jpg

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Ηρακλείου