Ρέθυμνο

Κρήτη, Μονή Πρέβελη

Η Μονή Πρέβελη βρίσκεται 37 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου, περίπου 45 λεπτά οδήγησης με αυτοκίνητο, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, δυτικά του Κουρταλίωτη ποταμού και του φοινικόδασους της περιοχής.

Στην μονή συμπεριλαμβάνονται δύο μοναστήρια, η Κάτω Μονή του Προδρόμου και η Πίσω Μονή του Θεολόγου, τα οποία απέχουν περίπου 1,5 χιλιόμετρο μεταξύ τους.

Η Μονή Πρέβελη πήρε το όνομα της πιθανότατα από τον Ακάκιο Πρέβελη, ο οποίος υπήρξε ανακαινιστής του μοναστηριού το 1670, μετά την καταστροφή του 1646 που προξένησαν οι Τούρκοι.

Η Κάτω Μονή Προδρόμου ιδρύθηκε κατά τον 10ο-11ο αιώνα και πλέον έχει εγκαταλειφθεί, λόγω των αλλεπάλληλων καταστροφών και λεηλασιών που προξένησαν διάφοροι κατακτητές. Το κτιριακό συγκρότημά της είναι το πρώτο που αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται το μοναστήρι, ερχόμενος από το Ρέθυμνο.

Στην αυλή του συγκροτήματος, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το ηγουμενείο, η τράπεζα, τα κελιά των μοναχών, αποθήκες, καθώς και άλλοι χώροι. Το 1646 οι Τούρκοι κατακτητές της Κρήτης κατέστρεψαν το μοναστήρι της Κάτω Μονής, και το 1670 αναστηλώθηκε από τον Ακάκιο Πρέβελη.

Η Πίσω Μονή Θεολόγου, ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και σε αντίθεση με την Κάτω Μονή, εξακολουθεί να λειτουργεί, ως ανδρικό μοναστήρι και είναι ανοιχτή προς το κοινό. Η Πίσω Μονή Θεολόγου είναι χτισμένη σε υψόμετρο 170 μ. και έχει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.

Στο κέντρο του συγκροτήματός της βρίσκεται ο δίκλιτος ναός της μονής, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Γύρω από τον ναό βρίσκονται το ηγουμενείο, η τράπεζα, το κοιμητήριο της μονής, τα κελιά των μοναχών, η βιβλιοθήκη και το μουσείο της μονής, καθώς και άλλοι χώροι.

Η Μονή Πρέβελη είναι γνωστή τόσο για την πλούσια ιστορία της όσο και για το ένδοξο παρελθόν της, καθώς οι μοναχοί της συμμετείχαν στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης, και παράλληλα συνέβαλαν στη μόρφωση του λαού, με σχολείο που λειτουργούσε εντός της μονής.

Η μονή είναι επίσης γνωστή για τον Τίμιο Σταυρό που βρίσκεται στον ναό της, ο οποίος φέρει κομμάτι τιμίου ξύλου στη βάση του και θεωρείται θαυματουργός.

creterentcars

Φωτογραφίες

188.jpg
IMG_3427.JPG

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Ρεθύμνου, rent a car crete