Ηράκλειο

Κρήτη, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, στην πλατεία Ελευθερίας. Το μουσείο αυτό αποτελεί στολίδι για την πόλη καθώς είναι από τα πιό αξιόλογα και μεγαλύτερα στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να επισκεφθείτε το μουσείο του Ηρακλείου, το οποίο παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, διαθέτει χώρο στάθμευσης, πράγμα που κάνει την επίσκεψή σας σε αυτό πιο εύκολη.

Κατά την επίσκεψή σας στο μουσείο, θα αντικρίσετε αρχαιολογικά ευρύματα από διαφορετικές χρονικές περιόδους της Κρητικής ιστορίας, συγκεκριμένα από τη Νεολιθική περίοδο έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και από διαφορετικά σημεία του νησιού. Η συλλογή του μουσείου με τα ευρύματα της Μινωϊκής αρχαιότητας σε όλη την εξέλιξή της, αποτελεί την πιο σημαντική συλλογή ανά τον κόσμο και για το λόγο αυτό, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου θεωρείται ως κατεξοχήν μουσείο του Μινωϊκού πολιτισμού.

Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1937 έως το 1940 που τελειοποιήθηκε. Τα σχέδια για την οικοδόμηση του μουσείου έγιναν από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό και στην θέση όπου χτίστηκε το μουσείο, υπήρχε κατά την διάρκεια της Βενετικής κατοχής του νησιού, η Καθολική Μονή του Αγίου Φραγκίσκου, η οποία το 1856 καταστράφηκε από σεισμό.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψή σας στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, θα διαπιστώσετε ότι τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά χρονολογικές περιόδους. Αναλυτικότερα, μέσα στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου μπορείτε να δείτε κομμάτια από αυθεντικές τοιχογραφίες του ανακτόρου της Κνωσσού, όπως οι τοιχογραφίες της «Παριζιάνας» και των «Ταυροκαθαψίων», επίσης τις θεές των Μινωϊτών, «θεές των Όφεων» όπως ονομάζονται, οι οποίες κρατούν φίδια στα χέρια τους καθώς και μεγάλους σαρκοφάγους της Μινωϊκής εποχής.

Επιπλέον, μπορείτε να παρακολούθήσετε την εξέλιξη της αγγειοπλαστικής από την Νεολιθική (5.000-2.500π.Χ) έως την Μετανακτορική περίοδο (2.000-1.700π.Χ), καθώς και να θαυμάσετε τα «καμαραϊκά αγγεία» της Μετανακτορικής περιόδου, τα οποία απεικονίζουν θέματα από τον φυσικό κόσμο.

Ακόμη, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Μινωϊκής περιόδου, «ο δίσκος της Φαιστού», του οποίου όμως δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί το περιεχόμενό του.

Κατά την παραμονή σας στο μουσείο θα δείτε όμως και μία καταπληκτική συλλογή από χρυσά κοσμήματα, όπως το «χρυσό κόσμημα με τις μέλισσες» και το «δακτυλίδι του Μίνωα», ακόμα γυναικεία αντικείμενα από ελεφαντόδοντο όπως χτένες, αλλά και τα ιερά σύμβολα των Μινωϊτών, «τους διπλούς πέλεκεις». Τέλος θα θαυμάσετε τα «ξίφοι με τις χρυσές λαβές», αλλά και πολλά άλλα χαρακτηριστηκά αντικείμενα της ζωής των Μινωϊτών.

Το μουσείο διαθέτει επίσης εργαστήρια, βιβλιοθήκη, καθώς και χώρο όπου πωλούνται εγχειρίδια αλλά και μικροαντικείμενα αντίγραφα των εκθεμάτων του μουσείου. Στο μουσείο λειτουργεί και κυλικείο.

Ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο από το Rent a car in Crete θα μπορούσατε να επισκεφθείτε το μουσείο, κατά τους θερινούς μήνες, από 1η Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου, Δευτέρα-Κυριακή και αργίες 09:00-16:00 και Τρίτη-Σάββατο 08:00-20:00. Κατά την χειμερινή περίοδο, το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, από 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαρτίου, Δευτέρα 11:00-17:00 και Τρίτη-Κυριακή 08:00-15:00.

creterentcars

Φωτογραφίες

138.jpg
1363913383.jpg
1363913497.jpg
1363913661.jpg
1365120610.jpg
1365120829.jpg

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Ηρακλείου