Ηράκλειο

Κρήτη, Ανάκτορο Φαιστού

Το ανάκτορο της Φαιστού αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν χαμηλό λόφο, στην δυτική πλευρά της πεδιάδας της Μεσαράς, και απέχει μόλις 63χλμ από το Ηράκλειο.

Η Φαιστός ήταν μεγάλη πόλη στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα, ανεξάρτητη, αυτόνομη και έκοβε δικό της νόμισμα. Κατά την Μινωική περίοδο ήταν η κυρίαρχη πόλη της Μεσαράς και διοικούσε δύο πολύ σημαντικά λιμάνια, του Κομμού και των Ματάλων. Η πόλη της Φαιστού αποτελούσε το πιο σπουδαίο κέντρο πολιτισμού μετά την Κνωσό, κατά την ίδια περίοδο.

Το πρώτο ανάκτορο της Φαιστού χτίστηκε γύρω στο 1900π.Χ και καταλάμβανε έκταση 18.000τ.μ. Γύρω από το ανάκτορο εκτεινόταν η πόλη. Το ανάκτορο αυτό καταστράφηκε γύρω στο 1700π.Χ από μεγάλο σεισμό, ο οποίος κατέστρεψε και τα ανάκτορα της Κνωσού και των Μαλίων. Πολύ γρήγορα όμως χτίστηκε νέο ανάκτορο πιο μεγαλοπρεπές, στη θέση του παλαιού. Το δεύτερο ανάκτορο είχε και αυτό την τύχη του πρώτου. Καταστράφηκε και αυτό γύρω στο 1400π.Χ, όπως και όλα τα μινωικά ανάκτορα, κατά πάσα πιθανότητα από μεγάλης έντασης σεισμό. Μετά την καταστροφή του δεύτερου ανακτόρου, τρίτο παλάτι δεν χτίστηκε όμως ο λόφος συνέχισε να κατοικείται.

Η πόλη της Φαιστού παρόλο που έχασε την παλιά αίγλη της μετά την καταστροφή του δεύτερου ανακτόρου, κατάφερε να διατηρήσει την αυτονομία της έως ότου περιήλθε στην εξουσία των Γορτύνιων, οι οποίοι την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά γύρω στο 160π.Χ. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την πόλη της Φαιστού η οποία αποτέλεσε ένα από τα λαμπρότερα κέντρα του Μινωικού πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Μινωικών ανακτόρων, τόσο της Φαιστού όσο και της Κνωσού, καθώς και των Μαλίων αλλά και της Ζάκρου, είναι η κατανομή του χώρου γύρω από μία κεντρική αυλή. Η αυλή αυτή υπήρχε στο πρώτο ανάκτορο της Φαιστού και ενσωματώθηκε και στο δεύτερο χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.

Στη Φαιστό βασίλεψε ο Ραδάμανθυς, αδερφός του βασιλιά της Κνωσού Μίνωα και γιός του Δία, όπως μας αναφέρουν πηγές.

Οι ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού ξεκίνησαν το 1900μ.Χ από την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή. Στο ανάκτορο της Φαιστού βρέθηκε ο περίφημος δίσκος της Φαιστού, ο οποίος φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, χωρίς όμως να έχει αποκρυπτογραφηθεί.

Κατά την επίσκεψή σας στο ανάκτορο της Φαιστού, θα δείτε ερείπια του πρώτου και του δεύτερου ανακτόρου, του οικισμού που χτίστηκε πάνω στα ερείπια των ανακτόρων, ο οποίος άνθησε κατά την Μυκηναϊκή και Γεωμετρική περίοδο (1400-700π.Χ), καθώς και ερείπια των οικοδομημάτων της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου. Τα περισσότερα όμως οικοδομήματα που βλέπει ένας επισκέπτης κατά την παραμονή του στον χώρο, είναι της περιόδου του δεύτερου ανακτόρου, δηλαδή από το 1700 έως το 1400π.Χ περίπου όπου καταστράφηκε και το δεύτερο ανάκτορο.

Θα μπορούσατε να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από το Crete rent a car και να επισκεφθείτε με άνεση και ασφάλεια τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, στον οποίο υπάρχει χώρος στάθμευσης που κάνει την παραμονή σας πιο εύκολη.

Στον χώρο λειτουργεί επίσης περίπτερο όπου πωλούνται αρχαιολογικά βιβλία και ταξιδιωτικοί οδηγοί, καθώς και κυλικείο..

creterentcars

Φωτογραφίες

128.jpg
1362779343.jpg
1362779567.jpg
1362779608.jpg

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Ηρακλείου