Χανιά

Κρήτη, Πόλη Χανίων

content image

Η πόλη των Χανίων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, μετά το Ηράκλειο, και η πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού και έχει πληθυσμό περισσότερους από 60.000 κατοίκους.

Τα Χανιά, λέγεται πως είναι χτισμένα στα ερείπια της μινωικής πόλης "Κυδωνίας", κι από εκεί ξεκινάει η ιστορία τους, δηλαδή από την Νεολιθική εποχή (5.000-2.600π.Χ) όπως αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της πόλης, Καστέλι. Η αρχαία πόλη Κυδωνία χτίστηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους, και πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της "Κύδωνα", γιό του θεού Ερμή και της νύμφης Ακακαλλίδας. Η Κυδωνία αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια πολύ σπουδαία πόλη της Κρήτης.

Αργότερα, η αρχαία Κυδωνία κατακτήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους το 69π.Χ έως το 330μ.Χ. Κατά την περίοδο αυτή, η πόλη εξακολούθησε να ακμάζει όπως τον 3ο και τον 2ο π.Χ αιώνα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την περίοδο κατοχής της από τους Ρωμαίους, ο Καίσαρας είχε ανακηρύξει την Κυδωνία ως αυτόνομη πόλη (30π.Χ).

Έπειτα, η Κυδωνία καταλήφθηκε από Βυζαντινούς το 330μ.Χ και διατήρησε την ακμή της έως το 824μ.Χ που την κατέλαβαν οι Άραβες, οι οποίοι παρέμειναν εκεί έως το 961μ.Χ. Οι Άραβες τότε μετονόμασαν την πόλη από Κυδωνία σε Al Chanea - Chanea κι έτσι επικράτησε το όνομα της σημερινής πόλης Χανιά.

Το 961μ.Χ η πόλη ανακαταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς έως το 1204μ.Χ, όπου τότε πέρασε στα χέρια των Βενετών. Το 1263 όμως, οι Γενουάτες αποβιβάστηκαν στα Χανιά με σκοπό να πάρουν την πόλη από τους Βενετούς και το κατάφεραν. Οι νέοι αυτοί κατακτητές έμειναν στην πόλη για λίγο χρονικό διάστημα και αφού πήραν ότι μπορούσαν την έκαψαν φεύγοντας. Οι Βενετοί ξαναγύρισαν και αφού αναστύλωσαν την πόλη, την οχύρωσαν με μεγάλο τείχος.

Tο 1645 τα Χανιά καταλήφθηκαν από τους Τούρκους έως το 1831, όπου τότε η Κρήτη παραχωρήθηκε στην διοίκηση της Αιγύπτου ως το 1841. Τη χρονιά αυτή, το νησί επανήλθε στην κατοχή των Τούρκων έως το 1898, όπου η Κρήτη ανακηρύχτηκε σε "Αυτόνομη Κρητική Πολιτεία" από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής και έπαψε η Οθωμανική κυριαρχία στο νησί. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα και η Ελληνική σημαία υψώθηκε στον δυτικό προμαχώνα του φρουρίου των Χανίων, στην είσοδο του λιμανιού.

Ωστόσο παρά τις εκτεταμένες καταστροφές των εκάστοτε κατακτητών, έχουν σωθεί πολλά οικοδομήματα στην πόλη των Χανίων, κυρίως από τη Βενετική και την Τουρκική περίοδο, μνημεία τα οποία κοσμούν την πόλη και αποδεικνύουν την μακραίωνη ιστορία της. Τα περισσότερα από αυτά είναι καλά συντηρημένα. Η παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια και τα ψηλά αρχοντικά σπίτια, καθώς και το ενετικό λιμάνι έχουν μείνει σχεδόν ίδια. Τα ιστορικά γεγονότα παρόλο που ταλαιπώρησαν τα Χανιά, τους έδωσαν όμως τη μοναδικότητα και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που αποκαλύπτεται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Κατά την παραμονή σας στα Χανιά αξίζει να επισκεφθείτε τα μνημεία της πόλης από τις διαφορετικές περιόδους κατάκτησης της. Καταρχάς, το γραφικό Ενετικό λιμάνι με τον φάρο, τα Ενετικά νεώρια, το Φρούριο Φιρκά στη ΒΔ πλευρά του λιμανιού, την παλιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια, τη συνοικία "Τοπανά" καθώς και την τουρκική συνοικία "Σπλάντζια". Ακόμα, πρέπει να επισκεφθείτε το λόφο Καστελίου με τον μινωικό οικισμό, καθώς και το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά και το "παλάτι", τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Χαλέπας. Επίσης, τη δημοτική αγορά που κατέχει κυρίαρχη θέση στο κέντρο της πόλης, τον δημοτικό κήπο με το ρολόι αλλά και το μεγάλο Αρσενάλι στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Επιπλέον, κάποια από τα εναπομείναντα μνημεία της Τουρκοκρατίας που έχουν διατηρηθεί και μπορείτε να τα επισκεφθείτε, είναι το τζαμί "Κιουτσούκ Χασάν" ή αλλιώς "Γιαλί Τζαμισί" (τζαμί του γιαλού) και το τζαμί "Χιουγκιάρ Τζαμισί" ή όπως έχει επικρατήσει "τζαμί του Ηγεμόνα", το οποίο παλαιότερα ήταν η Μονή του Αγίου Νικολάου των Δομινικανών, η οποία στα χρόνια της τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί.

Θα μπορούσατε ακόμα κατά την παραμονή σας στα Χανιά να επισκεφθείτε τα μουσεία της πόλης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της Ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, το Ναυτικό Μουσείο καθώς και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης που διαθέτει εκτός των άλλων και μουσειακό τμήμα από τις διάφορες χρονικές περιόδους της ιστορίας του νησιού.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στην πόλη των Χανίων φιλοξενείται το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν προσφέρει στην εκπαίδευση και την κοινωνία του νησιού.

Η πόλη των Χανίων συνδέεται ακτοπλοϊκά με άλλους προορισμούς της Ελλάδας, μέσω του λιμανιού της στη Σούδα (7 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης), αλλά και αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" στο Ακρωτήρι (14 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης). Από τον αερολιμένα καθώς και από το λιμάνι των Χανίων, το Crete Rent a car μπορεί να σας εξυπηρετήσει άμεσα, ώστε να εξερευνήσετε με άνεση και ασφάλεια την πανέμορφη πόλη των Χανίων.

Κατά την παραμονή σας στην πόλη, μπορείτε να επιλέξετε μέσα σε πολλά μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία για τη διαμονή σας, καθώς και σε πολλά εστιατόρια και ταβερνάκια με καλό φαγητό. Όσο για την διασκέδασή σας έχετε πολλές και καλές επιλογές!

creterentcars

Φωτογραφίες

1358890692.JPG
118.jpg
1358891006.JPG

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Χανίων, crete rent a car

Πόλεις - Χωριά