Χανιά

Κρήτη, Λμνη Κουρνά crete rent cars

content image

Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης και βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα νότια από την Γεωργιούπολη, πολύ κοντά στο χωριό Κουρνά (σε απόσταση 2.5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού).

Αρχαίες πηγές μας μαρτυρούν ότι το όνομα της λίμνης κατά την αρχαιότητα ήταν "Κορησία", και λέγεται πως υπήρχε ιερό της "Κορησίας Αθηνάς" πολύ κοντά στη λίμνη. Το σημερινό της όνομα "Κουρνά" το πήρε από την αραβική λέξη "κουρνά" που σημαίνει λουτήρας ή λίμνη.

Η λίμνη είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος, καταλαμβάνει έκταση 579 στρέμματα και η περιφέρειά της είναι 3,5 χιλιόμετρα. Έχει μέγιστο μήκος 1.087 μέτρα, μέγιστο πλάτος 880 μέτρα και το πιο βαθύ της σημείο είναι 22,5 μέτρα. Η λίμνη βρίσκεται περίπου 20 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα, μέσα σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους με έντονη βλάστηση, με πολλά σπάνια δέντρα και φυτά.

Έχει δημιουργηθεί από τα νερά που κατεβαίνουν από τα Λευκά Όρη και παρεμποδίζονται στη λίμνη λόγω των πετρωμάτων της περιοχής που διακόπτουν την κατηφορική ροή τους προς τη θάλασσα. Μέσα στη λίμνη, στη ΝΑ όχθη της, υπάρχουν δύο υποβρύχιες πηγές με μεγάλη παροχή νερού. Η μια πηγή, που οι ντόπιοι την αποκαλούν "Μάτι" ή "Αμάτι", φαίνεται το καλοκαίρι, καθώς τότε η στάθμη του νερού κατεβαίνει. Η άλλη πηγή, βρίσκεται κοντά σε αυτή, όμως βρίσκεται κάτω από τον επιφάνεια του νερού και δεν είναι ορατή.

Η λίμνη δεν είναι τελείως στεγανή, καθώς στο βυθό της υπάρχουν δύο καταβόθρες απ όπου περνάει το νερό και βγαίνει σε έναν ποταμό κοντά στη Γεωργιούπολη. Αυτή η διαρκής κίνηση των νερών της είναι που τα κρατάει πεντακάθαρα και διαυγή σαν κρύσταλλο! Η λίμνη Κουρνά αποτελεί έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο, καθώς είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που καθ όλη την διάρκεια του χρόνου έχει γλυκό νερό, και για το λόγο αυτό, η λίμνη και η γύρω περιοχή προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000. Στη λίμνη έχουν βρει καταφύγιο πάπιες, χέλια, νερόφιδα, καθώς και ένα σπάνιο είδος χελώνας, δίχρωμη με βούλες στο καβούκι της (Malaclemys terrapin). Επίσης, πολλά είδη πτηνών φιλοξενούνται στη λίμνη, όπως κορμοράνοι, ερωδιοί και νερόκοτες. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν και χρυσόψαρα, καθώς άγνωστοι τα έριξαν στο νερό και έχουν αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς, πράγμα ανησυχητικό για το κλειστό αυτό οικοσύστημα.

Η λίμνη αποτελεί ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να κάνουν μια βόλτα μέσα στη φύση. Θα μπορούσατε να κάνετε ένα περίπατο γύρω από τη λίμνη, ο οποίος διαρκεί λιγότερο από ώρα. Επίσης, το καλοκαίρι, όταν η στάθμη του νερού κατεβαίνει, δημιουργούνται μικρές παραλίες στις όχθες της λίμνης, όπου μπορείτε να κάνετε μπάνιο. Παρέχονται ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ακόμα μπορείτε να ενοικιάσετε κανό και θαλάσσια ποδήλατα και να κάνετε μια βόλτα στα γαλαζοπράσινα ήρεμα νερά της. Επιπλέον, στη μία όχθη της λίμνης υπάρχουν ταβέρνες και καφετέριες, που μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα, ενώ ακριβώς μπροστά βρίσκεται το νερό!

Για τη λίμνη Κουρνά έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφοροι μύθοι. Παλαιότερα λεγόταν ότι η λίμνη είναι άπατη, λόγω των σκοτεινών νερών της σε κάποια σημεία. Πράγμα που δεν ισχύει, καθώς έχει βρεθεί ότι το μέγιστο βάθος της είναι 22,5 μέτρα. Το σκοτεινό χρώμα των νερών της οφείλεται στα φύκια που βρίσκονται στον βυθό της.

Επίσης, ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι στη λίμνη κατοικεί μια νεράιδα που εμφανίζεται τις βραδιές που έχει φεγγάρι να χτενίζει τα μαλλιά της, σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Λένε πως η νεράιδα ήταν κόρη ενός χωρικού και ζούσε σε ένα χωριό στη θέση της σημερινής λίμνης. Καθώς μια μέρα πήγαινε με τον πατέρα της στο χωράφι, κάθισαν να ξαποστάσουν και η κοπέλα άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της. Η ομορφιά της τον τύφλωσε και ο πατέρας μπήκε σε πειρασμό και την πλησίασε με πονηρές προθέσεις. Τότε η κοπέλα τον παρακάλεσε να την αφήσει να πει τρία λόγια και έτσι φώναξε: «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!». Τότε ο τόπος βούλιαξε και γέμισε νερό, δημιουργώντας τη λίμνη.

Για τη νεράιδα της λίμνης, υπάρχει όμως ένας ακόμα μύθος. Λέγεται λοιπόν πως κάποτε οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν κολασμένα, απομακρυσμένοι από το δρόμο του Θεού και έτσι ο Θεός θύμωσε και θέλησε να τους τιμωρήσει. Δημιούργησε βροχές που κράτησαν πολλές μέρες και έπνιξαν όλο το χωριό και τους κατοίκους του, εκτός την κόρη του παπά, η οποία λένε πως είναι η νεράιδα της λίμνης που προστατεύει τα ζώα που ζουν σε αυτή.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε πως πολλοί την έχουν δει να χτενίζει τα μαλλιά της στο φεγγαρόφωτο πάνω σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Επίσης, έχει ακουστεί πως στη λίμνη δημιουργούνται παράξενα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που σε άλλους προκαλούν αναστάτωση και σε άλλους πολύ θετική διάθεση.

creterentcars

Φωτογραφίες

Lake Gourna, creterentcars.gr.jpg
Λίμνη Κουρνά, creterentcars.gr.jpg

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Χανίων, crete rent a car

Πόλεις - Χωριά